Hirdetés

Elégedettségi
Garancia

Új csomagolás

Hirdetés

Lucfenyő kenőcs

 

RENDELJE-MEG-MOST

 

Keresés

Tudományos kutatások

grafA lucfenyő gyantából készített kenőcsöt már évszázadok óta használják Lapföldön (Észak-Finnország) a hagyományos orvostudomány részeként, a fertőzött és nem fertőzött, valamint a gennyes keléseknél   [1]. A finn orvosok és tudósok Dr. Arno Sipponen vezetésével különféle kísérletek sorozatában tanulmányozták a hagyományos eljárás szerint készített lucfenyő kenőcs gyógyhatását [2]. A népi történetek megerősítik, hogy ennek a kenőcsnek valóban gyógyító hatása van. Az ezen területen folytatott kutatások iránti érdeklődés elsősorban azért nőtt, mert a modern gyógyítási módszerek, mint például a hidro-zselék gyakran nem hatékonyak és költségesek [3].

Az újabb kutatások – amelyek magukban foglalták a lucfenyő kenőcs betegeken való használatát Finnország 11 különféle egészségügyi intézményében – megmutatták, hogy a kenőcs használata jelentősen hozzájárult a sérült bőr gyógyulásához. Ilyenek például a sebek és a gennyes kelések [4-5]. Közel  40 páciens véletlenszerűen választott egy, a hagyományos lucfenyő kenőccsel vagy a hidro-zselével (a nátrium karboximetil cellulóz hidrokolloid polimer) való terápiát. A gyógykezelés sikerességének osztályozására vonatkozó elsődleges kritérium a gennyes kelésnek meghatározott időben (6 hónap alatt) történő teljes megszűnése volt. A sikeresség másodlagos kritériuma a gennyes kelés elmúlása és a baktériumos fertőzés sikeres kigyógyítása volt. A kelések többnyire a bőrre gyakorolt nyomás következtében vagy a bőr dörzsölése során keletkezik, és tipikusak a korlátozott mozgású személyek esetében (betegségek és idősebb kor). Az eredmények megmutatták, hogy abban a csoportban, ahol a pácienseket lucfenyő kenőccsel kezelték, a páciensek 94%-a meggyógyult,  és így elérték a gyógyulás elsődleges kritériumát. A páciensek 6%-a elérte a másodlagos kritériumot, a baktériumos fertőzésből való kigyógyulást. Az a csoport, amelyet hidro-zselével  kezeltek, jelentősen gyengébb eredményt ért el, mert a gyógyulást az elsődleges kritérium szerint csak a páciensek  44%-a érte el, a páciensek 9%-ának az állapota pedig rosszabb lett. A hagyományos lucfenyő kenőcs tehát bizonyítottan jelentősen hatékonyabb a fertőzött és a nem fertőzött kelések (sebek) gyógyításában, mint a cellulóz polimer gézek használata.       

Az említett kutatásokon kívül a tudósok bebizonyították [6-7], hogy a lucfenyő kenőcsnek antibakteriális hatása van (statikus) a Gramm-pozitív baktériumokra és némely fajta  Gramm-negatív baktériumokra. A gyanta megakadályozta a legellenállóbb fajta baktériumok elszaporodását, pl. a MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus) és a VRE (vancomycin-resistant enterococcus).  A további kutatások megmutatták, hogy a lucfenyő gyantának hasonló hatása van, mint az antimikotikumnak, azaz megakadályozza a gombák keletkezését és a körmök gombás megbetegedésének gyógyításában is használják.

Ezek a kutatások közvetlenül megmutatták, hogy a lucfenyő kenőcsnek jelentős antimikrobiálishatása van a patogén bőrbaktériumok kialakulására. A tudósok véleménye szerint a lucfenyő gyantának nemcsak antimikrobiálishatása van, hanem az összetevői serkentik a sejtek és a szövetek regenerálódását is.  Tehát a fertőzés megakadályozásán kívül a gyógyításban is segít. (Forrás: Oblak). 

A lucfenyő gyantáról és az izmokra, illetve a bőrbetegségekre gyakorolt gyógyhatásairól írt a neves szlovén füvész, Simon Ašič atya is.  

Tudományos cikkek:

Szakirodalom:

  1. A Sipponen, et al., Drug Metabolism Letters, 2007, I; 143–145
  2. J. Lohi, et al., Haava, 2006, 3; 10–13
  3. E. Eriksson, et al., Finnish Medical Journal, 1999, 54; 921–925
  4. A. Sipponen, Journal of Wound Care, 2007, 16; 72–74
  5. A. Sipponen, et al., British Journal of Dermatology, 2008, 158; 1055–1062
  6. J.L. Rios, et al., Journal of Ethnopharmacology, 2005, 51; 80–84
  7. M. Rautio, et al., APMIS, 2007, 115; 335–340
 

Lucfenyő kenőcs

 

RENDELJE-MEG-MOST

 

Biztos vásárlás

paypal

 

Elégedettségi Garancia

garancia

 Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek

Címkefelhő

Facebook

facebook

  • Általános gazdálkodási feltételek

  • A kézbesítés módozatai és költségei